ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Ιστορία του 1ου Γενικού Λυκείου Γρεβενών
Το 1ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών, που λειτουργεί τις μέρες μας στην πόλη των Γρεβενών και στεγάζεται στον ίδιο χώρο με το 1ο Γυμνάσιο Γρεβενών, είναι μια από τις 15 σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης της Νομαρχίας Γρεβενών. Ειδικότερα, είναι ένα από τα δύο Γενικά Λύκεια της πόλης των Γρεβενών και σήμερα λειτουργεί με διακόσιους περίπου μαθητές και μαθήτριες που προέρχονται από την δυτική πλευρά της πόλης, καθώς και από τα χωριά που ανήκουν στην κατεύθυνση αυτή.
Το 1ο Γενικό Λύκειο είναι το σχολείο που αποτελεί την μετεξέλιξη του πρώτου σχολείου δεύτερης βαθμίδας που ιδρύθηκε και λειτούργησε στα Γρεβενά μετά την Απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έτσι, μπορεί να πει κανείς πως το σημερινό αυτό σχολείο έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής των Γρεβενών και συνεπώς αξίζει να τονιστούν και να αναδειχθούν αρκετές πτυχές από την ιστορία των εκατό περίπου ετών συνεχούς λειτουργίας του.
Πρώτο Σχολικό έτος: 1913-14
Το πρώτο έτος λειτουργίας του Γυμνασίου Γρεβενών είναι η σχολική χρονιά 1913-1914!  Ονομάζεται «Γυμνάσιο Γρεβενών» και φιλοδοξεί να φιλοξενήσει στις τάξεις του τα παιδιά της όλης περιοχής των Γρεβενών. Οραματίζεται να φωτίσει με τα ελληνικά γράμματα τις νέες γενιές της περιοχής, να εφαρμόσει ένα ενιαίο πρόγραμμα αγωγής και μάθησης, σύμφωνο με τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας και γενικότερα να στηρίξει την  πνευματική ανάταση του τόπου που τόση ανάγκη είχε την εποχή εκείνη!
Οι εποχές μετά το 1920
Από το 1920 και μετά το Γυμνάσιο Γρεβενών λειτουργεί σταθεροποιημένα και είναι πλέον εναρμονισμένο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Δέχεται τις οποιεσδήποτε επιδράσεις της κεντρικής εξουσίας του Υπουργείου, αυξάνει συνεχώς τη δύναμή του και αποτελεί για την περιοχή το «στολίδι» της κοινωνίας.
Όλοι προσδοκούν να στείλουν τα παιδιά τους στο ανώτερο αυτό σχολείο με την ελπίδα να αναπτύξουν το νου τους, να καλλιεργήσουν το ήθος και τέλος να ζήσουν καλύτερα. Αυτό το κίνητρο ήταν για όλες εκείνες τις εποχές μια κινητήρια δύναμη απλωμένη μέχρι και το τελευταίο χωριό της περιοχής. Αξίζει κανείς και σήμερα να μελετήσει το φαινόμενο αυτό και να δει τις ιδιαίτερες εκείνες συνθήκες μέσα από τις οποίες ο γονέας άφηνε κάποιο από τα παιδιά του, το πιο «έξυπνο» να φύγει από κοντά του κι από τη δούλεψη στη γεωργία και κτηνοτροφία και να πάει στα Γρεβενά, να σπουδάσει στο Γυμνάσιο.
Το Γυμνάσιο κατά την μεταπολεμική εποχή
Βγαίνοντας από τη λαίλαπα της Γερμανο-ιταλικής κατοχής και του αιματηρού εμφυλίου πολέμου, το Γυμνάσιο συνεχίζει την πορεία προσπαθώντας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται και η συσχέτιση μαθητών και μαθητριών έχει ρυθμούς που ενθαρρύνουν σιγά –σιγά την κάποια ισότιμη αντιπροσώπευση.
Από τη δεκαετία του 60 και μετά …
Οι ανάγκες του τόπου και τα γενικότερα σχέδια της πολιτείας οδηγούν και στην αλλαγή του τοπίου στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Γυμνάσιο Γρεβενών διαιρείται στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 σε δυο σχολεία: στο Γυμνάσιο Αρρένων και στο Γυμνάσιο Θηλέων Γρεβενών.
Λίγο αργότερα με τη μεταρρύθμιση του υπουργού παιδείας Λ. Ακρίτα τα δύο αυτά σχολεία γίνονται τέσσερα: Τριτάξιο Γυμνάσιο Αρρένων, Τριτάξιο Γυμνάσιο Θηλέων, Λύκειο Αρρένων, Λύκειο Θηλέων.
Από την εποχή αυτή και μετά θα γίνουν πολλές αλλαγές. Τα σχολεία θα ξαναγίνουν μικτά, θα δημιουργηθούν τα Τεχνικά Λύκεια και διάφορα άλλα.  Το Γυμνάσιο Γρεβενών το πρώτο Σχολείο που έγινε στα Γρεβενά με την απελευθέρωση, θα έχει ως «θυγατρικό σχολείο» το σημερινό 1ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών. Η λέξη θυγατρικό δικαιολογείται γιατί σ’ αυτό ανήκει όλο το αρχείο από ίδρυσης και μετά.
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου